”Ennemmin teen vähän töitä kuin lojun vain kotona”

ESS / Chimène Bavard 31.05.2021, kuva Kai Sinervo

Lahtelainen Markku Vuorikoski löysi keikkatyötä senioreita työllistävän yrityksen kautta

 

Markku Vuorikoski nykäisee ruohonleikkurin käyntiin lahtelaisen rivitalon takapihalla. 66-vuotias Vuorikoski ei ole leikkaamassa nurmikkoa huvikseen, vaan homma on Päijät-Hämeessä vuoden alusta toimineen ViiskytViisPlus-nimisen yrityksen tarjoamaa työtä. Nurmikon leikkuun lisäksi Vuorikoskella on tiedossa pientä keittiöremonttia ja terassin laudoituksen uusimista.

 

– Minulle soitetaan ja kysytään, että kiinnostaisiko tällainen keikka. Hiljattain kävin katsomassa kohdetta, jossa oli pesua vailla isot ikkunat. Sen jätin jollekin toiselle. Siivoushommista en muutenkaan ole kauhean innoissani, mutta pihahommat ja kaappien ovien vaihdot sujuvat. Olen valmis myös tekemään myynti- ja käännöstöitä yrityksille, Vuorikoski kertoo.

Vuorikoski sanoo tekevänsä muutaman tunnin keikkahommia mielellään, koska se on mukavampaa kuin kotona lojuminen.

– Tämä malli sopii mielestäni kaikille, jotka tuntevat pystyvänsä pieneen työntekoon. Tykkään siitä, että on mielekästä tekemistä.

 

SENIOREIDEN HALU tehdä töitä on yllättänyt positiivisesti, kertoo Lahden ViiskytViisPlussan toisena yrittäjänä toimiva Esa Parikka. Yhteydenottoja on tullut runsaasti pelkän sosiaalisessa mediassa olleen markkinoinnin ansiosta.

– Olen tavannut ja haastatellut jokaisen kiinnostuneen. Samalla olen kuullut upeita elämäntarinoita. En ole koskaan yritysmaailmassa törmännyt näin mahtavaan porukkaan. Lahdessa yritys on toiminut aktiivisesti vasta pari kuukautta, mutta meillä on jo runsaasti työntekijöitä monelta eri alalta. On entisiä opettajia, atk-päälliköitä, lähihoitajia ja muita osaajia. Paljon osaamista menee hukkaan, kun työhaluiset seniorit eivät löydä töitä, Parikka sanoo.

 

Työntekijöille on löytynyt myös palveluja tarvitsevia asiakkaita. Tähän mennessä eniten on kaivattu siivousapua koteihin ja pihojen kunnossapitoa mökeille ja kotipihoihin. Senioreille on ollut kysyntää myös lastenhoitajina ja juttuseurana yksinäisille vanhuksille.

– Viime aikoina on tullut soittoja pääkaupunkiseudulta, joissa on pyydetty työntekijää alueellamme yksin asuvan vanhuksen seuraksi asiointireissuille tai kotiin. Yksinäisyys näkyy suurena asiana. Käymme jokaisen asiakkaan luona tutustumiskäynnillä sopimassa asioista, Parikka kertoo.

Lahden lisäksi ViiskytViisPlussan toiminta on jo laajentunut naapurikuntiin. Tekijöitä ja tilauksia on tehty jo Heinolassa, Orimattilassa ja Asikkalassa. Eläkeläisten lisäksi tekijöinä on osatyökykyisiä.

 

RUOTSISTA TOISSA vuonna Suomeen rantautuneen franchise-ketjun ideana on nostaa eläkkeellä olevien arvostusta ja hyödyntää heidän ammattitaitoaan joustavasti. Ruotsissa ketjulla on jo 40 yrittäjää ja se on nimetty useana vuonna nopean kasvun vuoksi gaselliyritykseksi. Suomessa toimintaa on tällä hetkellä yhdeksässä kaupungissa ja uusia toimipisteitä ollaan avaamassa lähiaikoina.

 

Lahden ViiskytViisPlussalla on myös suuria suunnitelmia. Seuraavaksi se aikoo suunnata markkinointiaan yrityksille ja yhdistyksille, joiden tarpeisiin olisi tarjolla esimerkiksi osa-aikaista varastotyötä, taloushallintoa ja käännöstöitä.

– Teemme kaikkien työntekijöiden kanssa matalan kynnyksen rekrytointia. Jokainen saa jättäytyä pois niin halutessaan. Muutama on jäänytkin tauolle oman tai läheisen sairastumisen takia, Parikka lisää. 

Jokaisen työntekijän kanssa tehdään työsopimus ja työntekijät vakuutetaan. Työstä maksettava korvaus vaihtelee tehtävien mukaan. Parikka toivoisi, ettei eläkeläisten lisätuloja verotettaisi Suomessa niin ankarasti.

– Kukaan ei tee tätä raha edellä, mutta tekijät haluavat korvausta työstään. Jos veroihin menee palkasta 40–50 prosenttia niin se ei motivoi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Päivän peilin artikkelit

Anna palautetta

Ota yhteyttä!